Jak (vy)hrát únikovku aneb tipy a triky úspěšných hráčů únikových her 

Jak (vy)hrát únikovku aneb tipy a triky úspěšných hráčů únikových her 

od Kamila Spoustová

Chcete se zlepšit ve zdolávání únikových her nebo se vydáváte hrát únikovku úplně poprvé? Pak jste tu správně. Dáme vám tipy, díky nimž se můžete stát králem či královnou únikové hry. Na našem blogu každý týden přibývá inspirace na výlety, sdílíme tipy na fajn podniky či jiné zajímavé aktivity. Rozhodli jsme se k těmto tématům zapojit také různé příspěvky ze světa samotných únikovek. Tento článek je drobným manuálem pro úspěšné hráče (nejen) venkovní únikové hry.

Někdy je to jednodušší, než si myslíte

Člověk má mnohdy tendenci zabíhat při řešení problémů do nepotřebných složitostí. To platí jak v reálném životě, tak při řešení únikovek. Hry jsou až na obtížnostní úrovně tvořeny univerzálně, obvykle nejsou stavěny na faktických znalostech. Zkouší vaše logické uvažování, nápad či pozornost.  

Spolupracujte

Únikové hry perfektně testují dovednost vzájemné spolupráce a komunikace, také schopnost naslouchat. Nezapomeňte, že týmový duch v tomto případě vždy vyhrává. Můžete si ve vaší partě rozdělit role, vyplatí se určit si čtenáře a případného zapisovatele. Přemýšlejte nahlas a kolektivně. Je důležité, aby se hráči před sebou nestyděli a nebáli se projevit. Každý názor se počítá! A kdo ví, třeba vás i zdánlivě špatné mínění nakonec dovede k úspěšnému nápadu. 

Nebojte se hry v malé skupině

Ne vždy se vyplatí početný tým. Může nastat kolize v názorech, padne více neshod, které zabrzdí hru nebo přinesou nejistoty. Venkovní únikovou hru můžete hrát klidně i na rande. 

Při venkovních únikovkách vás čas neovládne

Venkovní úniková hra vás nebude časově nikam tlačit, jak tomu obvykle je u vnitřních únikovek. Při některých hrách se samozřejmě můžete snažit zdolat hru v co nejkratším časovém limitu. K tomu vás budou nabádat například detektivně laděné hry, které si můžete zahrát třeba v rámci delší procházky nebo na výletě. Velmi oblíbené jsou rovněž hry typu Tour de Beer nebo Tour de Wine, u nichž je čas absolutně nepodstatný. Cení se zdárné ukončení hry, časový limit je vedlejší záležitostí. Zastavujete se totiž na speciálních hospodských či vinárenských stanovištích, kde můžete degustovat libovolný počet drinků. A gurmánsky vychutnávat se musí beze spěchu, že?

Využít nápovědy není ostuda

Nápovědy jsou k tomu, aby vám pomohly v nouzi nebo aby vás, jak se říká, trochu popostrčily. Možná přijdete o pár bodů, ale za několik špatných odpovědí byste jich mohli nakonec ztratit mnohem více. Nápovědy vám pomohou dostat se zdárně do cíle. 

Únikovka jako sport 

I únikovky se dají natrénovat. Uvidíte, že již po první hře budete na další akci perlit. Můžete si být jisti, že vás čeká nejméně jedna šifrovačka nebo slovní hříčka, tyto typy úkolů lze trénovat i ve svém volném čase z pohodlí domova. Na druhou stranu ne každý únikový tah vám může sednout, a proto je třeba počítat i s krachy. Zachovejte chladnou hlavu a hru si hlavně užívejte! Únikovky slouží jako relax a zábava. 

Čtěte náš blog, ať vám kromě triků na zdolání her neuniknou ani originální tipy na výlety. 

Mohlo by vás zajímat