Pro pivní gurmány aneb kam v Praze na pivo s tradicí

Pro pivní gurmány aneb kam v Praze na pivo s tradicí

od Kamila Spoustová

Varování! Možná vás po tomto čtení přepadnou neodolatelné chutě. Připravili jsme pro vás totiž seznam tipů, které vám poradí, kam v Praze zajít na pivo. 

Restaurace U Pinkasů: Nejstarší pivnice s plzeňským pivem

Malý kousek od Václavského náměstí se nachází podnik U Pinkasů, který funguje už od roku 1843. Jedná se o tzv. první pražskou plzeňskou restauraci, jak je psáno na průčelí budovy, ve které podnik sídlí. Restaurace má tři podlaží s tematickými místnostmi. V teplých měsících můžete posedět také na zahrádce. Čepuje se zde samozřejmě Plzeňský Prazdroj. V jídelní nabídce jsou jak české speciality, tak i jiná oblíbená jídla skvěle pasující k pivu.  

Klášterní pivovar Strahov

Jestliže máte rádi pivní ochutnávky, vydejte se do Klášterního pivovaru. V rámci prohlídky můžete okusit několik vzorků. Ve stálé nabídce jsou nepasterizovaná piva Sv. Norbert, jedním z nich je oblíbená IPA. Pivovar si však zakládá zejména na sezónních specialitách, které stojí přinejmenším za degustaci. Aktuální nabídka se odvíjí od ročních období, pivovar vám má vždy co nabídnout. 

Tour de Beer: Utajené pivní podniky

Co takhle navštívit hned několik podniků určených pro pivní gurmány? Únikovka Tour de Beer vám k tomu dá nejednu záminku. Tato venkovní úniková hra Praha byla speciálně připravena pro milovníky piva, kteří mají rádi akci a zábavu. Hra startuje na náměstí Míru, je vhodná pro jednotlivce, páry i pro partu kamarádů. Provede vás po několika vybraných podnicích Prahy, s každou další návštěvou budete blíže k vyřešení zapeklitosti, která pro vás v této hře byla připravena. Hru můžete hrát kdykoliv kromě neděle. Jen nezapomeňte začít včas, ať v každém z podniků stihnete pivo řádně okoštovat. 

Hospoda U Kalicha

Na popularitě této hospody má zajisté největší podíl Jaroslav Hašek, který do ní ve svých románech Švejka často posílal. Celou hospodu tematicky zdobí Ladovy ilustrace, také citáty z knih Osudy dobrého vojáka Švejka. Kromě nich zde najdete také podpisy slavných návštěvníků. Pochutnáte si zde hlavně na českých specialitách a samozřejmě se můžete těšit na zlaté čepované. 

Dva kohouti 

Pivovar v centru Karlína je oblíbený hlavně díky svému rozsáhlému venkovnímu posezení s poměrně živou atmosférou. Objednat si zde můžete vybraný pivní speciál. Pokud chcete ochutnat všechny, určitě se musíte stavit vícekrát.  

Klášterní šenk a Břevnovský klášterní pivovar

Břevnovský pivovar pořádá pravidelné prohlídky, které vás obohatí o vědomosti historické, dostanou se vám také informace týkající se aktuální výroby piva. V případě zájmu si můžete zajistit řízenou degustaci pivních vzorků. Po prohlídce se samozřejmě musíte zastavit v Klášterním šenku, kde ochutnáte místní pivní nabídky. Světlé a zejména tmavé speciály si můžete nakoupit v balené formě také do domácích zásob. 

Pivovarský dům 

Pivovarský dům je zásobován Břevnovským klášterním pivovarem, nabízí speciality, které byste v tradičních hospodách těžko hledali. Můžete si zde poručit na stůl třeba kopřivové pivo. Chuťově velmi zajímavé a jedinečné je také pivo kávové nebo banánové. 

Na zdraví! 

Mohlo by vás zajímat